CAMPUL PROTETIC MANDIBULAR EDENTAT TOTAL

 


1.

Marginea ant. a ramurei ascendente
Se afla in prelungirea liniei oblice externe.

2.

Trigonul retromolar
Marginea ant. a ramurii ascendente a mandibulei formeaza impreuna cu partea posterioara a liniei milohioidiene trigonul retromolar.

3.

Rafeul pterigomandibular
(plica pterigomandibulara, ligamentul pterigomandibular)

4.

Tuberculul piriform (sin. tuberculul mandibular, sin. tuberculul alveolar mandibular)
In constituirea lui intra: ligamentul pterigomandibular, fibre tendinoase ale muschiului temporal, fibre ale buccinatorului, milohioidianului si constrictorului sup. al faringelui, formatiuni glandulare.
 

 

Tuberculul piriform apare dupa pierderea ultimului molar. La dentat, distal de ultimul molar (molarul 2 sau 3), se afla papila retromolara. Aceasta nu trebuie confundata cu tuberculul piriform (care exista doar la edentat). Distal de papila retromolara se afla o mucoasa sub care se gaseste zona glandulara retromolara.Tuberculul piriform este o zona complexa cu insertii multiple si glande retromolare.
Tuberculii piriformi sunt zone biostatice. Procesul de resorbtie si atrofie de la acest nivel se desfasoara mai lent decat la nivelul crestelor reziduale. Vestibular de tuberculul piriform pot apare fibre musculare ale maseterului. Tuberculii piriformi prezinta zone de consistente diferite. Treimea ant. este acoperita de o fibromucoasa fixa. Intre treimea mijlocie si cea post. incepe insertia ligamentului pterigomandibular. De aceea, inchiderea marginala in zona distala se realizeaza intre treimea mijlocie si cea post. a tubercului piriform.
Pe ultimul centimetru al bazei protezei totale mandibulare nu se monteaza dinti, pentru a prelungi "viata" tubercului piriform.

sus


5.


Muschiul maseter

sus


6.


Punga lui Fisch
Dispozitia muschiului buccinator in regiunea distala a zonei vestibulare lat. determina formarea fundului de sac, numita punga lui Fisch.

sus


7.


Muschiul buccinator
Deasupra liniei oblice externe, in dreptul alveolelor celor 3 molari, se insera muschiul buccinator.

sus


8.


Frenul bucal

sus


9.


Frenul buzei inf.
Este prezent doar la 50% din pacienti. Are o mobilitate mai scazuta decat frenul labial sup. Uneori se recurge la corectia sa chirurgicala.

sus


10.


Spatiul retromilohioidian
Este situat sub linia oblica interna.

sus


11.


Linia milohioidiana (sin. linia oblica interna)

Se intinde de la apofizele genii pana la nivelul ultimului molar.
Anterior pe aceasta linie se insera muschiul milohioidian, iar posterior se insera fasciculul milohioidian al constrictorului superior al faringelui si partial ligamentul pterigomandibular.
Marginile protezei se realizeaza astfel incat sa nu depaseasca linia milohioidiana.
Uneori creasta se resoarbe pana devine negativa, linia oblica interna apropiindu-se de coama, iar planseul bucal herniind peste aceasta.

sus


12.


Zona linguala laterala (zona paralinguala)
Se intinde de la limita ant. a tubercului piriform la spatiul dintre canin si premolar. Lateral este delimitata de versantul lingual al crestei. Spre int. este delimitata de limba si uneori de glanda sublinguala. Spre inf. este delimitata de linia oblica interna, planseul bucal cu glanda sublinguala, sub care se afla muschiul milohioidian.

sus


13.


Torusul mandibular
Deasupra liniei oblice interne, in dreptul premolarilor, pot fi prezente torusurile mandibulare. Torusurile mandibulare pot fi unice sau multiple. Spre deosebire de cele palatinale pot fi depistate si prin radiografii retroalveolare sau ocluzale, cand apar ca zone de opacitate intensa, bine circumscrise.

sus


14.


Zona linguala centrala (spatiul sublingual)
Schreinemakers descrie aceasta zona ca se intinde 1,5 cm la dreapta si 1,5 cm la stanga de frenul lingual.

sus


15.


Frenul lingual
Frenul lingual este compus din muschii genioglosi.

sus


16.


Caranculele sublinguale

sus


17.


Linia oblica externa
Se afla pe fata externa a mandibulei. Porneste de la nivelul eminentei mentoniere si se continua cu marginea ant. a ramurii ascendente.
Deoarece resorbtia la mandibula este centrifuga, crestele reziduale mandibulare pot sa ajunga in decursul anilor pana la nivelul liniei oblice externe.

sus


18.


Gaura mentoniera
Cand resorbtia este accentuata, gaura mentoniera se apropie tot mai mult de coama crestei, manunchiul vasculonervos mentonier ajungand uneori sa fie strivit de saua protezei. Folierea acestei zone nu rezolva mereu situatia, fiind uneori nevoie de o corectie chirurgicala a pozitiei orificiului mentonier.

sus


19.


Apofizele genii
Acestea sunt cele 4 proeminente pe fata interna a mandibulei, situate median. Apofizele genii formeaza impreuna spina mentoniera (spina mentala). De la apofizele genii porneste de o parte si de alta linia milohioidiana (sau linia oblica interna) care se termina la nivelul ultimului molar.
Pe apofizele genii superioare se insera muschiul genioglos, iar pe cele inf. geniohioidianul.
Cu cat resorbtia crestei se accentueaza, cu atat mai mult cele apofize genii sup. se aproprie de creasta.

sus


20.


Plica sublinguala

sus


21.


Zona vestibulara centrala (zona labiala)
Se intinde intre cele 2 frenuri bucale. In aceasta zona se afla muschii: orbicularul buzelor, patratul barbiei si muschiul mentonier. Orbicularul buzelor are fibre orizontale si ajuta la stabilizarea protezei si la actiunea de ventil extern. Ceilalti 2 muschi se insera perpendicular pe periferia campului protetic, influentand mobilitatea fundului de sac. Cu cat atrofia crestei este mai accentuata, cu atat insertia lor se apropie mai mult de creasta.

sus


22.


Zona vestibulra laterala
Se intinde de la frenurile bucale la tuberculii piriformi, si de la coama crestei pana la linia oblica externa. In aceasta zona, actiunea de ventil interna se obtine mai greu decat actiunea de ventil externa. Cu cat atrofia crestei este mai accentuata, cu atata insertia muschiului mentonier se apropie mai mult de creasta. Dispozitia muschiului buccinator in regiunea distala a zonei vestibulare lat. determina formarea fundului de sac, numita punga lui Fisch.

sus

   
linia oblica externa gaura mentoniera apofizele geniizona vestibulara lateralafrenul bucalfrenul buzei inferioarezona vestibulara centrala punga lui Fischmuschiul buccinatorlinia milohioidiana zona linguala laterala torusul mandibular frenul lingualzona linguala centrala plica sublinguala caranculele sublinguale marginea anterioara a ramurei ascendente trigonul retromolar rafeul pterigomandibulartuberculul piriformmuschiul maseter spatiul retromilohioidian