instrumentarul endodontic pentru prepararea cavitatii de acces coronare
endodontische Instrumente für Kavitätenpreparation
endodontic instruments for cavity preparation

Freza cilindro-conica cu vf. activ
( montata la turbina )

( Pt. perforarea coroanelor de portelan se folosesc freze globulare diamantate de dimensiuni reduse.)

  • Trepanarea initiala a smaltului sau a restauratiei coronare se realizeaza cu o freza cilindro-conica cu varf activ (confectionata din carbura sau diamantata).
  • Nu se exercita presiuni cu freza pe smalt, deoarece actioneaza ca un ic (produce fisurarea smaltului inconjurator).

Freza globulara de carbura de tungsten
( montata la piesa cot )

  • Dupa ce s-a terminat penetrarea si extensia suprafetei cavitatii de acces, se continua cu o freza globulara de carbura de tungsten cu piesa de mana contrunghi cu viteza redusa (3-8.000 / min).
  • Se utilizeaza frezele 2, 4 si 6 in 2 lungimi: conventionala (9mm de la vf frezei la capul piesei contraunghi) si chirurgicala (15mm) .
  • Aceste freze globulare se folosesc pt indepartarea dentinei pana la camera pulpara (senzatie de cadere in gol), si pt. indepartarea tavanului camerei pulpare (prin miscari de scoatere activa).
  • Freza 2 are diametrul de 1 mm, freza 4 are diametrul de 1,4mm, freza 6 are diametrul de 1,8mm.

Freza cilindro-conica sau cilindrica, din curbura sau diamantata, cu zona inactiva de ca. 2-3mm ( montata la turbina )

  • Dupa ce s-a indepartat tavanul camerei pulpare se trece la realizarea inclinarii necesare pt. a asigura o vizibilitate optima si finisare optima. Aceasta se face cu freza cilindro-conica sau cilindrica, fie din curbura, fie diamantata, montata la turbina. Aceasta trebuie sa posede o zona inactiva de ca. 2-3mm, pt. a impiedica frezarea si deformarea podelei camerei pulpare.

Freza de acces Martin

  • Aceasta freza diamantata are calitatile frezei cilindro-conice si celei sferice ( ea permite indepartarea tavanului camerei pulpare si pregatirea peretilor laterali ).