instrumentarul endodontic cu actiune manuala, mecanica si conuri radiculare
endodontische Instrumente für manuelle und maschinelle Wurzelkanalaufbereitung; Wurzelkanal-spitzen
endodontic instruments for manual preparation and for machine-driven preparation; radicular cone

 

Grupa ISO I Instrumente endodontice activate manual (ace endodontice)
 

Acele endodontice sunt folosite in tratamentul mecanic de canal. Acestea prezinta o variatie larga de forme si marimi.
Exista ace endodontice actionate manual (Grupa ISO I) si ace endodontice actionate mecanic (Grupa ISO II).
Acele actionate manual se gasesc de diferite lungimi: 19mm, 21mm, 25mm, 28mm si 31mm.
Manerele acelor au diferite culori, in fucntie de marimea lor. Culorile alb-negru se repeta de 3 ori (vezi tabel).
Sunt confectionate din otel inoxidabil, aliaje de Ni-Ti si Ti-Al.

 

Textfeld: ISO Marime	d1	l 2	Codul culorilor 006	0,06	              	roz 008	0,08		gri 010	0,10		violet 015	0,15		alb 020	0,20		galben 025	0,25		rosu 030	0,30		albastru 035	0,35		verde 040	0,40		negru 045	0,45		alb 050	0,50		galben 055	0,55		rosu 060	0,60		albastru 070	0,70		verde 080	0,80		negru 090	0,90		alb 100	1,00		galben 110	1,10		rosu 120	1,20		albastru 130	1,30		verde 140	1,40		negru

Exemple de ace:
 • Ac extractor de nerv, ac extractor pulpar, ac Tiernerv, nerve boarch
  Sunt utilizate la indepartarea pulpei canalare, dar si a meselor, conurilor de hartie sau la indepartarea unor corpi straini.
 • Ac coada de soricel, Rattenschwanzfeile, rat-tail file
  Este asemanator cu acul extractor de nerv. Acesta prezinta pe ax o serie de spini mai puternici. Sunt recomandate pentru indepartarea resturilor de vata si a rumegusului de dentina ramasa in canal dupa razuire.
 • Ac de avansare, ac Kerr burghiu , K-Reamer ( pe capul manerului e insemnat: ▲ )
  Cu acesta se determina lungimea canalului radicular; lungimea de lucru trebuie sa se intinda pana la jonctiunea cemento-dentinara. Reamer-ul apical are lame numai pe cei 3 mm ai varfului instrumentului.
 • Ac Hedström, Hedström Feile, H-file ( pe capul manerului e insemnat: ●)
  Se utilizeaza la completarea largirii canalului radicular. Aspectul este al unei serii de conuri suprapuse, cu varful spre apical si baza spre maner. Dat. configuratiei partii active este total interzisa rasucirea sau insurubarea acestui instrument. Acest ac este activ doar intr-o singura directie - retractie.
 • Ac Kerr, ac pila, K-Feile, K-file ( pe capul manerului e insemnat: ■ )
  Sunt folosite pentru largirea canalelor radiculare. Actiunea de taiere a pilei se poate efectua atat la miscarea de scoatere-razuire, cat si in cea de penetrare-avansare.
 • Ac de tip K modificat, K-Flex File
  Acestea pornesc de la configuratia patrata si triunghiulara a tipului K - conventional. Forma pe sectiune a instrumentului e un romb. Partea taietoare e formata de catre cele 2 unghiuri ascutite ale rombului. Celelalte 2 unghiuri ale rombului, cele obtuze, ofera o zona mai mare pt. indepartarea debriurilor ( evitand astfel in timpul actiunii compactarea dentinei in canal ).
 • Pathfinder CS
  Sunt relizate dintr-un nou tip de otel recomandate pt permebilizarea canalului radicular. Au o grosime de 0,06 si 0,08; maner de culoare portocalie, inscriptionat cu litera "P".
 • Plugger, spreader
  Sunt instrumente condensatoare. Ambele sunt metalice, netede si conice. Sunt folosite la compactarea materialului de gupapercha. Pluggerele se termina fara varf cu un capat plat. Sprederele sunt mai conice si se termina cu varf ascutit.
In functie de maner, atat pluggerele cat si spreaderele sunt:
 1. palmere ( hand-plugger sau hand-spreader ) prezentand un maner identic cu al unei sonde
 2. digitale ( finger-plugger sau finger-spreader ) manerele sunt similare cu cu cele ale instrumentelelor K-pila ( se gasesc de la 0,15mm mov, pana la 0,40mm negru )
Grupa ISO II Instrumentar endodontic actionat mecanic, de tipul acelor de canal
 

Acele endodontice actionate mecanic prezinta un mandren care permite atasarea lor la piesa contra-unghi.
Piesele contra-unghi pot fi:

 • obisnuite
 • cu miscare oscilanta de un sfert de tura
 • cu miscare oscilanta de un sfert de tura asociata cu o miscare verticala
  ( miscarea verticala este de 0,8-1mm )

 

Exemple de ace:

 • Ac Lentullo
  Se prezinta pt. piesa dreapta si pt. piesa contra unghi. Materialul de obturatie canalara este introdus in canalele radiculare cu ajutorul acestui ac.
 • Acele Dynatrak
  Sunt folosite la piesa contra-unghi oscilatorie. Se recomanda numai pt portiunea apicala a canalului pt a fi finisata cand e deja largita. Avantaje: se previne fractura instrumentului in canal in caz de rotatie de un sfert de tura.
Grupa ISO III Instrumentar endodontic actionat mecanic, de tipul frezelor de canal
 

Sunt compuse din 2 parti: un mandren si un cap activ. Cele mai populare instrumente sunt: Gates-Glidden si Pesso. Acestea prezinta la unirea mandrenului cu capul o zona de minima rezistenta care va ceda in cazul care instrumentul se blocheaza in canal, fapt ce va permite inlaturarea usoara a partii restante. Partea activa a lor se termina cu o mica zona inactiva, ce va permite evitarea pragurilor sau cailor false.

Exemple de freze:

 • Gates-Glidden (tip G)
  Se folosesc pt. largirea initiala a orificiilor canalelor radiculare, si pt. penetrarea in adancime in caz de canale drepte.
 • Peeso (tip P)
  Sunt cel mai frecvent utilizate in prepararea portiunii coronare a radacinii in vederea realizarii unui DCR. In acest caz gutapercha de pe canal se va indeparta, pana la lungimea ideala cu ajutorul plugger-elor incalzite.
Grupa ISO IV Sunt incluse toate conurile radiculare
 
 • Conuri de hartie
  Sunt conice si netede. Se folosesc dupa irigarea canalelor radiculare. O uscare completa a canalului va permite sealer-ului sa adere intim la peretii canalului. Conurile sunt sterilizate prin iradiere cu raze gamma. Dimensiunile conurilor corespund instrumentarului endodontic standardizat.
 • Conuri de gutapercha
  Gutapercha e dura, mult mai casanta si mai putin elastica decat cauciucul natural. La 65°C reteaua cristalina dispare. In endodontie i se adauga: ceruri, materiale de umplutura si opacifianti. Exista conuri standardizate ( master ) si conuri auxiliare. Conurile standardizate au varfurile rotunjite iar cele auxiliare au varfurile ascutite ( pt. a completa cat mai bine spatiul dintre conul master si peretii canalari )
 • Conuri de argint
  Sunt materiale de obturatie solide ce ofera o manipulare usoara in obturarea canalelor curbe sau inguste. Sunt confectionate din argint 99,8%, Ni, Cu. Prezenta conului de argint in fluidul tisular, va cauza corodarea sa permanenta, insotita de iritatie cronica a regiunii periapicale, corodarea dentinei radiculare, distructie osoasa si discromie a mucoasei acoperitoare. De aceea ele au o mare toxicitate tisulara, ceea ce a dus la reducerea utilizarii lor in endodontie.